No menu items!
More
  torsdag, januar 21, 2021

  Forside Advertorial Historisk roman om bønderne fra Amager

  Historisk roman om bønderne fra Amager

  I 2021 fejrer vi 500 året for hollændernes ankomst til Amager. Med til historien hører også fortællingen om de bønder, kongen smed ud for at give deres fæstegårde videre til hollænderne. Hvor drog de forviste Amager-bønder hen? Forfatter Lennart Fisker giver sit bud.

  I “Vejen til Halsnæs/ Bønderne fra Amager” følger vi bonden Olaf, der forlader fæstegården i Ullerup for at finde sin familie, som kongen har drevet bort for at give plads til hollænderne. Foto: Privat

  Af Pia Melander Guilbert 

  År 1521. Et høloft i Ullerup. Bonden Olaf har meldt sig syg og sneget sig op på loftet med sin kæreste Anna, da de bliver opdaget af fogeden:

  – Der har vi jo din yndige tilkommende. 

  Fogeden klaskede sin stav ned i håndfladen.

  – Du rører hende ikke, sagde Olaf, men fogeden løftede staven, og slog ham i maven, så han tabte pusten.

  – Nu skal du se, hvordan en rigtig karl ordner én som dig, råbte fogeden, lagde staven, og tog fat i Annas ben.

  Maleri af Middelaldergård på Amager. Foto: privat

  Fakta og fiktion

  I ”Vejen til Halsnæs/ Bønderne fra Amager” danner forfatter Lennart Fisker et tidsbillede, baseret på historiske fakta kombineret med en fiktiv fortælling. Olaf er hovedpersonen, der efter en kontrovers med fogenden flygter fra den fæstegård i Ullerup, han arbejder på.

  Landet er plaget af uro og omvæltninger. Kong Christian d. 2. vil omdanne landet til et moderne monarki, og protestantismen banker på. 

  Gru, overtro og straffe

  Olaf drager ud for at finde sin familie, der er blevet forvist fra Ullerup for at gøre plads til hollandske landmænd.  På sin lange vej møder han middelalderens gru, overtro og straffe, men også venlige og kærlige mennesker. Familien finder han i Halsnæs, hvor de tidligere Amagerbønder har bygget en landsby med fællesskab og sammenhold. Her venter også den store kærlighed.  

  Forfatter Lennart Fisker er født i 1941 og uddannet socialpædagog og journalist.

  Amagerrelaterede navne i Halsnæs

  At det lige præcis var Halsnæs, Amagerbønderne drog til, da de blev fordrevet fra deres fæstegårde, er der ingen beviser for, men mange by- og stednavne i Halsnæs er ifølge Lennart Fisker opstået i 1500-tallet og relaterer til Amager, blandt andet ”Tømmerup”, ”Ullerup”, Amager Huse” med flere. 

  ”Vejen til Halsnæs/ Bønderne fra Amager” kan købes i alle boghandlere, samt på saxo.dk og BOD bogshop, vejledende pris 240,- 

   

  Must Read

  Ugentlig test til hjemmeplejens medarbejdere

  Fra denne uge tilbyder Region Hovedstaden ugentlige tests af medarbejdere på plejecentre og i hjemmeplejen. Selvom vaccinationerne er i gang, vil der...