No menu items!
More
  torsdag, december 3, 2020

  Forside Kultur - Dragør Fugleskydningen i Dragør Borgerlige Skyttelag

  Fugleskydningen i Dragør Borgerlige Skyttelag

  Søndag den 12. august afholder Skyttelaget sin årlige fugleskydningsdag.

  Der er megen alvor gemt bag de muntre ceremonier, som nu er udfoldet i Dragør Borgerlige Skyttelag gennem mere end 90 år. I formålsparagraffen omtales bl.a.

  ”Skyttelaget skal medvirke til under festlige former, at hjælpe byens egne og landliggerne til bedre indbyrdes forståelse”.

  De festlige former har gennem årene været i højsædet og mange ”nye” har gennem Skyttelaget fået en god kontakt til allerede herboende (inkl. tidligere landliggere og deres familie).

  Selve fugleskydningsdagen

  Selve dagen er nøje opdelt og det hele starter i ”Kongens Have”, der i år meget passende er henlagt til ”Kronkolonien”, som mange kærligt kalder det dejlige villakvarter på Sydamager.

  Søvang kan samtidig markere, at det er 100 år siden, at området blev udstykket og grundejerforeningen stiftet.

  I 2014 modtog ekskonge Erik Andersen besøg i residensen på Fælledvej. Samme morgen besøgte man også nuværende kongepar Aunel tæt ved i Søvang. Foto: Dines Bogø

  Kongeparret Marianne og Flemming Aunel byder velkommen til medlemmerne, ledsagerne, venner og bekendte. Lidt forfriskninger og Helsingør Pigegarde underholder ind imellem de formelle aktiviteter med taler m.v.

  Helsingør Pigegarde underholdt i Dragør i 2017. De kommer igen 12. august 2018. Foto: Dines Bogø

  Justering af væskebalancen

  Det bliver nok til et ekstra lokalt besøg i Søvang inden man via bus forsætter fra Dragør Hjørnet via Dragør by til skydepladsen på Dragør Fort. Her modtager kommandanten ekskonge Torben Bødtker kortegen.

  Skydning og frokost

  Ekskonge Claus Ehlers har i de sidste 20 år som speaker sørget for afvikling af selve fugleskydningen. Hjælpere har sørget for opstillet af skydetelt og frokosten er også klar til skytterne i ”Vestre spisestue”.

  Damerne indtager i år deres frokost på Beghuset.

  Udnævnelser og kongeplade

  Efterfølgende samles alle på fortet og de sidste skydninger afvikles inden præmier overrækkes og nyt kongepar udnævnes.

  Marianne og Flemming Aunel blev udnævnt i 2017. De afløses søndag den 12. august 2018 efter fugleskydningen på Dragør Fort. Foto: Dines Bogø

  I november samles man igen til den årlige generalforsamling, hvor kongen afslører sin kongeplade.

  De gamle kongeplader

  Forhåbentlig er de 90 kongeplader igen opsat. De har været nedtaget efter branden på Dragør Strandhotel i marts år, hvor de sad på væggen i Skyttestuen.

  Skulle man inden ønske at gense kongepladerne er det nemt. De er gengivet sammen med en beskrivelse af kongerne tilbage til 1927 i bogen ”Glimt af Dragørs historie – fortalt gennem Kongeskjolde”.

  Bogen indeholder, som titlen angiver, også dele af Dragørs historie og bogen var klar til udlevering til foreningens medlemmer og eksdronninger ved den store jubilæumsfest i juni 2017.

  Ved 90 års festen kunne man også markere, at Skyttelagets mangeårige markante Statsminister Kjeld B. Nilsson kunne fejre sin 90-års fødselsdag.

  Tidl. mangeårige Proviantmester Richard Barth og Æresoldermand Kjeld B. Nilsson lader sig standsmæssigt transportere gennem byen af den royale chauffør Keld Mølgård. Foto: Dines Bogø

  Kjeld B. Nilsson, der bor i Paris, deltager også i fugleskydningen i år og uden overdrivelse kan man godt sige, at han har været med til at sætte fut i foreningen siden 1957. Ikke bare i sin tid som statsminister, men også før den tid, da han bl.a. var vicestatsminister i landsretssagfører Albert Christensens ”regeringstid”.

  Da Claus Ehlers og jeg over et år gennemgik Skyttelagets arkiv og fotosamling, blev vi gang på gang overrasket over den kreativitet og påhit der tidligere blev udfoldet.

  Nok var formålet at blive lidt bedre til at skyde, men som med mange andre foreninger, er det samværet der er i højsædet. Det hele krydret med festlige ind- og udfald.

  Det er også redaktør Kjeld B. Nilsson, der år efter år forfatter sangen til frokosten. Regerende konge og andre får et lille hip. Altid med en fin pointe og et smil. Ikke underligt, at han uofficielt også blev tituleret: ”Vise Statsminister”.

  Æresoldermand Kjeld B. Nilsson i haven hos vicestatsminister Jørn Steen Larsen i 2016. Evaluering af gårdsdagens fugleskydning. 60 års erfaring med Skyttelaget er altid værd at lytte til. Foto: Dines Bogø

  I år er det Helsingør Pigegarde man kan se forrest i optoget. Det er regerende kongepar, der vælger orkester og den store pigegarde har så nu fem gange været i spidsen for festlighederne anden søndag i august.

  Must Read

  Nye restriktioner i Tårnby og Dragør

  Både Tårnby og Dragør er på listen over hovedstadskommuner, hvor coronasmitten er steget voldsomt de seneste uger. Myndighederne lægger nu op til...